Μαθήματα Ιστορίας

Το site του Eurovision Nation ήταν το site στο οποίο διέρρευσαν τα τραγούδια του ελληνικού τελικού. Ισως όμως το πιο ενδιαφερον ειναι τα μαθηματα ιστορίας που μας παραδίδει σχετικά με το κρατίδιο των Σκοπίων.

fyrm.jpg

Συγκεκριμένα το site στην ενότητα όπου παρουσιαζει τις χωρες που μετεχουν φετος στο διαγωνισμο αναφερει για την «MACEDONIA»:

«The Country with the Controversial Name of Macedonia got its name from their Hellenistic king Alexander the Great thousands of years ago. Since then many different tribes and people have emigrated to the region, and currently only a small part of the once very big nation is independent, while the rest is under Greek and Bulgarian sovereignty.»

Με άλλα λόγια η «Μακεδονία» βρίσκεται υπό ελληνική και βουλγαρική κατοχή και αναρωτιέμαι που ακριβώς στη Ελλάδα βρίσκεται η υπό κατοχή «μακεδονική» μειονότητα…

5 thoughts on “Μαθήματα Ιστορίας

 1. FYI υπάρχει ακόμα μια ολιγάριθμη σλαβόφωνη κοινότητα στη Δυτική Μακεδονία, αν και περισσότεροι από 20 χιλιάδες σλαβόφωνοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και να εγκατασταθούν στην πΓΔΜ. Είναι οι μοναδικοί πολιτικοί πρόσφυγες στους οποίους δεν επιτράπηκε από καμία κυβέρνηση να επιστρέψουν μετά το 1974. Για την ιστορία πάντως, το άρθρο δεν αναφέρει τίποτα περί «υπό κατοχή μειονότητας»

  Επίσης η Μακεδονία όντως μοιράστηκε μετά τους βαλκανικούς πολέμους ανάμεσα στην Ελλάδα (που πήρε το 50% – η λεγόμενη Μακεδονία του Αιγαίου), τη Σερβία (που πήρε το 40% – η λεγόμενη Μακεδονία του Αξιού) και την ηττημένη Βουλγαρία (που πήρε το 10% – η λεγόμενη Μακεδονία του Πιρίν).

  Επίσης το άρθρο αναφέρει τον Αλέξανδρο ως «Ελληνιστή βασιλιά» και τη μακεδονική γλώσσα ως «σλαβική», πράγμα που λογικά θα έπρεπε να ικανοποιεί την πληγωμένη εθνική ευαισθησία όσων ελλήνων το διαβάζουν 🙂

  Αν και το αλυτρωτικό υπονοούμενο είναι όντως δυσάρεστο (currently only a small part of the once very big nation is independent), το υπόλοιπο κείμενο είναι μάλλον ακριβές.

 2. Διαβασα το post με αρκετη προσοχή. Οντως καποια ειναι ακριβή καποια άλλα ομως οχι.

  Το αγκαθι ειναι η λέξη sovereignty = κατοχή,απολυτη εξουσία, κυριαρχία

  «Sovereignty is the exclusive right to complete control over an area of governance, people, or oneself» Αναφερει η Wikipedia

  Επίσης σαν ανταπάντηση στον gay super hero αν και ειναι διαβασμενος θα ηθελα να επισημανω ότι (προκυπτει και απο τα λεγομενα του αλλωστε) οτι σε αντιθεση με το αρθρο δεν υπάρχει η υπήρξε «once very big nation» ακριβως επιδη η ΠΓΔΜ δεν αποτελείται απο πληθυσμό καμίας μείζονος εθνότητας και επίσης ο οποιος πληθυσμός της δεν είχε ποτε παγιοποιησει τη γεωγραφική καταληψη της θέσης αυτής.
  Αλλωστε ειναι γνωστό ότι η συγκεκριμενη περιοχη στους Βυζαντινους, Οθωμανικους αλλά και νεοτερους πολιτικούς χρόνους αποτέλεσε μέρος μεταναστευτικής πολιτικής και εναπόθεσης αλλότριων πληθυσμών μακρια από τα κέντρα άσκησης εξουσίας.

  Η Γεωγραφική αυτοτελεια του ορου Μακεδονία αλλωστε υφίσταται ανεπιφύλκτα απο την αρχαιοτητα, Ο Στραβων το καταμαρτυρει αλλωστε, αλλά η πολιτιστική – πληθυσμιακή της ενότητα απο τα 800μ.Χ έπαψε να υφίσταται.

  Το ατόπημα που διαπράττουν οι γειτνιαζοντες είναι ανεπιφύλακτα η προσπάθεια για σύνδεση της εθνικής-πολιτιστικής του ταυτότητας με τη γεωγραφική-ιστορική ταυτότητα του χώρου. Με δύο λόγια προσπαθούν να τεκμηριώσουν την ύπαρξη Μακεδονικού εθνους με καταβολές χιλιετιών αντί για ένα νεοσύστατο εθνος που αναγνωρίζει την Σλαβική και Αλβανική του προέλευση.

  Ο λόγος που επιχειρείται κάτι τετοιο οπως άλλωστε φάνηκε και στο αφιερωμα που κανανε οι φακελοι του Παπαχελά είναι ξεκάθαρα η προσπάθεια της αδύναμης πολιτικά και οικονομικά κυβερνησης της ΠΓΔΜ να ενώσει τις δυο σφοδρά διαμαχομενες πλευρες (Αλβανοφωνοι – Σλαβοφωνοι) κάτω απο το κουβουκλιο μιας μεγάλης ιδεας επεκτατισμού και ιστορικού μεγαλείου.

  Ως έλληνες θα επρεπε να αναγνωρίζουμε τα αιτια της συμπεροφορας αυτης των Σκοπίων αφού αλλωστε ειμαστε ακομη επηρρεασμένοι κι εμεις απο τον Μεγαλοιδεατισμο της Βενιζελικης Περιοδου.

  Σε εποχές διχόνοιας (η πόλη των Σκοπίων ειναι σε πολλους αγνωστο οτι είναι διαιρεμένη μεταξυ Σλαβων και Αλβανων σε σημειο ενοπλων επιθεσεων και γεωγραφικου περιορισμου σε δυο ζώνες εκατερωθεν του ποταμου Βαρδαρη που διασχίζει την πόλη) ο μονος τροπος για να στρεψεις την προσοχή της μαζας, του οχλου αλλού ειναι ή να προσφέρεις άρτο και θέαμα η αν δε το αντεχεις οικονομικά να δίνεις τετοια ερεθίσματα που θα στρεφουν αλλου την προσοχή απο τα μέιζονα προβλήματα.

  Αυτα τα ολιγιστα..Ελπιζω ο impressed να μη «φρικαρει» λόγω της εκτασης του σχολίου που απο σχόλιο εγινε ολοκληρη εκθεση.
  Συντασσομαι πλήρως λοιπον με τα λεγόμενα του, πάντα φιλικά κείμενος στη γειτονα χωρα με ολη τη θεληση να προσφερουμε ως χωρα βοηθεια ωστε να λυθουν τα προβληματα πολιτικής ασταθειας που αντιμετωπιζει.

 3. Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα αναφέρει ο προλαλήσας. Πολύ σωστά αναλύεις τα εσωτερικά προβλήματα της πΓΔΜ που την οδηγούν στο να τηρεί μια ανελαστική στάση. Το θέμα είναι όμως να αναλύσουμε και ποια είναι τα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας (οικονομικά και κοινωνικά) που μας κάνουν τόσο ευερέθιστους σε αυτά τα ζητήματα. Στο κάτω κάτω της γραφής αυτοί είναι πιο υπανάπτυκτοι και αδύναμοι από μας, άρα δικαιολογούνται περισσότερο. Όταν όμως οι περισσότεροι έλληνες, σε αντίθεση με σένα, αγνοούν αβυσσαλέα τόσο τη δική τους ιστορία όσο και αυτή των γειτόνων τους (να μην πούμε για την ιστορία του υπόλοιπου κόσμου, εκεί έχουν μαύρα μεσάνυχτα) πως δικαιολογούνται να κάνουν μαθήματα στους πάντες;

  Πριν από 180 χρόνια εμφανίστηκε ένα αδύναμο καινούριο κράτος βαλκάνιων βοσκών και ναυτικών που αναζητούσε την ταυτότητα και τον λόγο ύπαρξής του στην ένδοξη αρχαιότητα. Το έθνος αυτό ήταν η Ελλάδα. Δημιουργήσαμε μια τεχνητή γλώσσα (την «καθαρέυουσα») για να μιλάμε περισσότερο όπως οι αρχαίοι – παρά το γεγονός ότι η γλωσσική συνέχεια δεν υποδηλώνει ούτε φυλετική ούτε πολιτισμική συνέχεια. Το κράτος ανέλαβε να αντικαταστήσει όλα τα σλαβικά και αρβανίτικα τοπωνύμια με αρχαιοελληνικά και χριστιανικά (ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και στην υπόλοιπη χώρα – μερικά παραδείγματα από την Αττική: το Μενίδι έγινε «Αχαρνές», τα Κιούρκα «Αφιδνές», τα Λιόσια «Ίλιον», το Μπραχάμι «‘Αγιος Δημήτριος» κοκ). Γιατί λοιπόν μας κάνει τόση εντύπωση όταν κάποιοι άλλοι θέλουν να κάνουν ακριβώς το ίδιο;

 4. Ολόκληρη η υφήλιος αναφέρεται στα Σκόπια με την ονομασία Μακεδονία.Μόνο εδω στην Ελλάδα υπάρχει ο όρος FYROM.FYROM σημαίνει «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», άρα τα Σκόπια υπήρξαν ως Μακεδονία.Η αλήθεια είναι οτι έχω μπερδευτεί με αυτό το θέμα.Έχω την αίσθηση οτι και οι 2 μεριές (Ελλαδα και Σκόπια) έχουν τα δίκια τους…

 5. Ενδιαφέρουσες όλες οι απόψεις, χαίρομαι που είδα να γράφετε όλοι τόσα πολλά. Όπως και να έχει πάντως πρέπει η Ελλάδα να τελειώνει με αυτό το θέμα, μη ξεχνάμε ότι στα Σκόπια πολλοί έλληνες έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα με μεγάλη επιτυχία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s