Ολυμπιάδα Made In China

2008.jpg

Σε ένα χρόνο από τώρα, στις 8 Αυγούστου (8ος μήνας) 2008, στις 8.08 και 8 δευτερόλεπτα θα ξεκινήσει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στο κόσμο. Η ώρα και η ημερομηνία δεν επιλέχτηκαν τυχαία, μιας και για τους Κινέζους ο αριθμός 8 θεωρείται τυχερός. Η τελετή έναρξης έχει ανατεθεί στον διεθνούς φήμης πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Zhang Yimou ενώ ο Steven Spielberg είναι επίσης αναμεμειγμένος στην τελετή ως καλλιτεχνικός σύμβουλος. Μένει βέβαια να δούμε αν η τελετή έναρξης θα είναι το ίδιο εντυπωσιακή με την «Απολλώνια» τελετή έναρξης του Δημήτρη Παπαϊωάννου στη δικιά μας Ολυμπιάδα του 2004 ή αν τελικά ο Zhang Yimou, με τις «ευλογίες» του Steven Spielberg, θα καταφύγει σε φτηνούς Χολιγουντιανούς εντυπωσιασμούς.

olympic-stadium-beijing.jpg

Από πολλούς θεωρείται ότι το Πεκίνο θα διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν γίνει ποτέ: η προετοιμασία είναι τόσο μπροστά που επανηλημμένα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έκανε συστάσεις στην Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου να ρίξει τους ρυθμούς προετοιμασίας, οι αιτήσεις για εθελοντές έσπασαν το ρεκόρ που κατείχε η Αθήνα από το 2004, τα εισιτήρια πωλούνται με ξέφρενους ρυθμούς (ήδη έχουν διατεθεί 2 εκατομμύρια εισιτήρια) ενώ από ότι φαίνεται θα έχουμε ρεκόρ συμμετοχής χωρών και αθλητών στη διοργάνωση.

Βέβαια υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά στη διοργάνωση. ‘Ηδη υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι η εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή των μασκότ των αγώνων (οι οποίες έχουν προκαλέσει μεικτές αντιδράσεις ως προς την αισθητική τους) χρησιμοποιέι παρανόμως ανήλικα παιδιά στα εργοστάσια της που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Επιπλεόν περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προκειμένου να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες ενώ τα εργατικά ατυχήματα στα υπό ανέγερση στάδια είναι ήδη πολλά και αποκρύπτονται.

8 thoughts on “Ολυμπιάδα Made In China

  1. Το 8 είναι ο αγαπημένος μου αριθμός!
    Φαντάζομαι ότι θα είναι ισάξια γιατί οι Κινέζοι σαν εμάς έχουν πλούσιο ιστορικό παρελθόν. Πάντως την δικιά μας «Κλεψύδρα» (έτσι δεν την έλεγαν;) δεν μπορούν να την επαναλάβουν και αν το κάνουν θα είναι κλεψιά – εμείς θα τους έχουμε δώσει τα ΦΩΤΑ – λολ άρχισα τις μικροαστικές παπαριές!

    Hey, ήρθε το Σου-Κου! 🙂

  2. Πράγματι η Κλεψύδρα ήταν ΣΥ-ΓΚΛΟ-ΝΙ-ΣΤΙ-ΚΗ (αν και εντός σταδίου που βρισκόμουν εκείνη την μαγική βραδιά δε λειτούργησε τόσο καλά όσο στη τηλεόραση)

  3. Πάντως διάβασα πως ορισμένα αθλήματα δεν θα γίνουν στην Ολυμπιάδα το 2008 λόγω υπερβολικής μόλυνσης του περιβάλλοντος. Να τα λέμε και αυτά.

    Την δική μας τελετή έναρξης είχα αρχίσει να την βλέπω χαλαρά, τύπου, «και σιγά τώρα», και κατέληξα να κλαίω σαν παιδάκι. Ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω δει σε τελετή έναρξης και όχι μόνο. Αει στα καλό… το θυμήθηκα τώρα και συγκινήθηκα πάλι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s