Το Πετσετάκι Στη Τηλεόραση

tv.jpg

Χθες εντελώς τυχαία διάβασα μια συνέντευξη του Χρήστου Γιανναρά (καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο) περί ελληνικότητας και πατρίδας. Τον ίδιο δεν τον γνώριζα, οι απόψεις του όμως με έβαλαν σε σκέψεις. Εν ολίγοις ανέφερε ότι έχουμε γίνει βάρβαροι κάτω από το άλλοθι ενός προγονικού πλούτου που αγνοούμε, ότι πλέον δεν παράγουμε πολιτισμό, ότι μεσα σε μια γενιά απαρνηθήκαμε την παράδοση, πετάξαμε το υφαντό πετσετάκι για να στρώσουμε το πλαστικό σουπλά (Ikea;). Εκεί κάπου άρχισα να προβληματίζομαι: Μήπως πρέπει να αναθεωρήσω την απέχθειά μου για τα υφαντά πετσετάκια πάνω στη τηλεόραση για να σώσω την ελληνική παράδοση;

Ότι έχουμε γίνει βάρβαροι, ζώα (συγκεκριμένα γαϊδούρια) και εγωιστές είναι γεγονός. Το βλέπεις στη ζωή σου, στη δουλειά σου, στη σχέση σου, στις συναλλαγές σου. Κανείς δεν σέβεται κανέναν. Κρατώ επιφυλάξεις όμως σχετικά με το ότι παλιά ήταν όλα τέλεια. Μπορεί η βαρβαρότητα να μην ήταν τόσο έντονη, ίσως λόγω διαφορετικού τρόπου ζωής, δε μπορώ όμως να πιστέψω ότι δεν υπήρχε καθόλου. Έχουμε άλλωστε τη τάση να ωραιοποιούμε το παρελθόν ξεχνόντας όλα τα στραβά.

Άγνοια του προγονικού πλούτου επίσης υπάρχει, την αναγνωρίζω και την αξιολογώ, αλλά με μία ένσταση. Δεν είναι λίγο το να αντιλαμβάνεσαι τη σημασία που είχε το παρελθόν του λαού σου, έσω και αν το αγνοείς εν μέρει – δε μπορώ να δεχτώ ότι μπορεί κάποιος να έχει ολική άγνοια. Πόσο δυνατόν είναι άλλωστε να γνωρίζεις τα πάντα για τα επιτεύγματα του ελληνισμού όταν αυτά είχαν απλωθεί χρονικά, γεωγραφικά και θεματικά τόσο πολύ;

Δε ξέρω αν θα συμφωνήσω και όσον αφορά την «προδοσία» στο πετσετάκι και την παράδοση. Πετάς τη παράδοση αν δε στρώσεις το πετσετάκι το υφαντό; Πρέπει να μείνουμε στο παρελθόν και να απαρνηθώ τα ρεύματα της εποχής; Πρέπει να μείνουμε μακρυά από τη παγκοσμιοποίηση που κατά τη γνώμη μου φέρνει τους λαούς πιο κοντά; Η ελληνική παράδοση θεωρώ ότι έχει μνημεία παρόντα με πολλαπλάσια σημαντικότητα από το υφαντό πετσετάκι πάνω στη δική μου τηλεόραση.

Τελικά το σημαντικό παρελθόν μας είναι αυτό που μας κάνει αυστηρούς με τον εαυτό μας. Έχουμε γίνει επικριτές των πάντων και μηδενιστές. Ας χαλαρώσουμε λίγο. Είμαστε περήφανοι για την εθνικότητά μας,το παρελθόν μας και την παράδοσή μας και το δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία, ακόμα και αν αυτή είναι το ποδόσφαιρο, οι ολυμπιακοί αγώνες, η Eurovision… Ας πολεμήσουμε την ευτέλεια, ας γίνουμε πιο ευγενείς, λιγότερο εγωιστές, ας κρατήσουμε τα βασικά στοιχεία της ταυτότητάς μας και ας προχωρήσουμε χωρίς ψευτοδιλλήματα. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε οι ξένοι λαοί δίνουν όλο και πιο συχνά τα εύσημά τους στη χώρα μας – όχι ότι τα χρειαζόμαστε αλλά είναι και αυτό ένα δείγμα ότι μάλλον καλά τα πάμε.

ΥΓ: Πωπώ έπιασε ζέστη και εγώ το παρασοβάρεψα το blog!

5 thoughts on “Το Πετσετάκι Στη Τηλεόραση

  1. πολυ ενδιαφέρον κείμενο. μπράβο στο κουράγιο σου να γράψεις ολόκληρο σεντόνι με τέτοια ζέστη!

  2. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, αυτό είναι γεγονός. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτά που είπε ο εν λόγω καθηγητής έχουν να κάνουν με τις μεγαλουπόλεις και πιο συγκεκριμένα την Αθήνα. Εγώ που μένω στην επαρχία μπορώ να σου ότι οι αλλαγές που γίνονται εδώ παίρνουν χρόνο. Για να μην πω χρόνια.

    Από την άλλη, κάθε εποχή φέρνει νέα πράγματα. Είναι δυνατόν να μείνει κάτι στάσιμο; Δηλαδή ακόμα και στον τρόπο που ντύνεται κάποιος… Μην λέμε λοιπόν αυτό που ακούμε τόσο συχνά, «τότε ήταν καλύτερα». Και πριν από το «τότε» σίγουρα αυτό θα έλεγαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s